Maaike van Veen

Maaike van Veen woont en werkt in Hoorn, een oude VOC-stad in Noord-Holland. Haar atelier ligt in de binnenstad en het liefst gaat ze er op uit, op de fiets, om de omgeving plein air / buiten te schilderen.

Ze schildert graag in de haven van Hoorn, bij een spoorwegovergang, in de polder even buiten de stad of op de Westfriese Omringdijk. Ze heeft een technische achtergrond en dat is duidelijk te zien in haar werk. Ze schildert waar haar oog op valt en haar hart van smelt. Een doodgewoon kruispunt waar je normaal aan voorbij zou lopen, weet ze prachtig op het doek te zetten en ze laat je er voortaan met andere ogen naar kijken.

Complexe voorstelling zijn voor haar de uitdaging, ze wil de gestructureerde chaos op het doek overbrengen. Het ritme van de palen, de interactie van techniek en natuur: ze blijft de grenzen opzoeken en leert van wat ze maakt.

De meeste kleinere werken zijn en plein air geschilderd, buiten in weer en wind. Dat is hard werken en dat wisselt ze dan ook af met het vervaardigen van grotere gecomponeerde werken binnen, in haar atelier.