kwasten Schilderfestival Noordwijk
 

Awards 2009

Painting Awards

De Rembrandt Painting Award bestond uit een cheque van € 2500, - aan materialen te besteden bij Koninklijke Talens. De Amsterdam Painting Award bestond uit € 500, - aan materialen.
Koninklijke Talens stelde de prijzen beschikbaar.

Jury rapport Rembrandt Painting Award en vier genomineerden 2009

Genomineerden 2009

Sibylle Bross

De jury is onder de indruk van haar onconventionele penseelvoering en beweeglijke toets. Zij danst met haar penseel over het doek. Gebruikt dikke verf, maar schildert het doek niet dicht. Zij maakt een originele keuze uit de veelheid te schilderen onderwerpen. Dikwijls ook getuigt het werk van een originele uitsnede. Een voorbeeld hiervan is het schilderij met de twee auto’s. Kortom een geheel eigentijdse landschapsschilder.

Natalia Dik - winnaar Rembrandt Painting Award

Natalia DikDe jury is onder de indruk van de twee kanten van Natakia Dik. Aan de ene kant landschappen, die voort lijken te komen uit de traditie van de Normandische schilderschool uit de vorige eeuw. Aan de andere kant figuratief werk wat duidelijk de sporen draagt van haar Russische achtergrond. Een zonnig zuid Russisch familietafereel à la Tolstoj, op het Noordwijkse strand. Zij kan de sfeer van het moment vangen in een doek variërend van jonge musici tot Bob Rigter. Zij doet iets met het onderwerp en als toeschouwer kun je er vervolgens je eigen verhaal bij denken. Haar werk getuigt van vakmanschap in kleurgebruik, compositie en penseelvoering.

Carola Schapals

De jury is vooral onder de indruk van haar landschappen. Deze landschappen zijn een spel tussen suggestie en realiteit. In deze landschappen onderzoekt ze materiaal en kleur. Zij begint met dunne verf op een zuigende ondergrond te werken. Vervolgens gaat ze daar tekenachtig in door en voegt felgekleurde details toe. Het is een mix van oorspronkelijk materiaalgebruik en de keuze om delen onbewerkt te laten. Langzamerhand ontstaat er een poëtisch beeld. Het resultaat van een zoektocht naar materiaal en kleur.

Gerben Steenvoorde

Gerbens werken getuigen van een lichte toets. Zij zijn dun, schraal en haast doorzichtig geschilderd. De jury heeft zijn werk zich zien ontwikkelen van klein werk met een lichte toets naar groter werk met een duidelijke vormentaal. Hij probeert de essentie van het schilderen te zoeken. Wij zijn benieuwd en nieuwsgierig waar deze zoektocht naar toe gaat.

Karin Voogd

De jury is onder de indruk van de werkwijze van Karin Voogd. Zij gebruikt het landschap om haar eigen werk te maken. Een schilderij als muziekstuk. Je oog blijft binnen het schilderij hangen en ontdekt steeds weer nieuwe kleuren en vormen. Ze laat de werkelijkheid los en durft zichzelf te verliezen in het werk. Ze is dan compromisloos: stoort zich niet aan regels binnen het landschappelijk thema. Een Jackson Pollock in de duinen.

Jury rapport Amsterdam Painting Award 2009

Jascha Cavia – winner Amsterdam Painting Award

Jascha CaviaDe jury is onder de indruk van de decoratieve schilderopvatting van Jascha Cavia. Zij weet de werkelijkheid om te zetten in een compositie met verschillende vlakken die niet getuigd van voorspelbaarheid. Integendeel: het resultaat is eerder intrigerend. Je probeert als kijker te volgen wat de relatie tussen deze vlakken is. Geen afleesbaar landschap, maar een levendig organisch werk. De jury vindt dit een te volgen talent en is benieuwd naar haar verder ontwikkeling.

 

schilderfestival Noordwijk